HISTORIEK

 ANTOON SANDERS

SANDERUSHUIS

Op 15 september 1586 werd Antoon Sanders te Antwerpen gedoopt. In 1611 werd hij priester gewijd en hetzelfde jaar nog tot pastoor te Sleidinge aangesteld, waar hij tot 1622 verbleef. Van 1615 tot 1618 moest hij ook instaan voor de helemaal verwoeste parochie Oosteeklo (door godsdiensttwisten). Later werd hij kanunnik te Ieper.

Hij stierf in de abdij van Affligem in het jaar 1664.

Antoon Sanders schreef gedichten en geschiedenis in het Latijn en zoals alle geleerden in die tijd ondertekende hij zijn werk met een gelatiniseerde naam namelijk “Antonius Sanderus”.

In 1641 verscheen zijn meest beroemde boek “Flandria Illustrata”, een geschiedenis van Vlaanderen, verlucht met talrijke merkwaardige illustraties.

Maurits Ghysbrechts die de volkscultuur in Sleidinge wilde stimuleren bouwde een lokaal om diverse verenigingen te huisvesten. Dat waren vooral: de studiekring, de muziekmaatschappij en de boerengilde. De drie symbolen op het embleem verwijzen daarnaar: het boek, de lier en het landbouwwerktuig.

Op aandringen van E.H. De Feyter, toenmalig directeur van het klooster werd het lokaal “Sanderushuis” genoemd, op 2 oktober 1926 werd het ingezegend door pastoor Van Lierde en kunstschilder Leo Steel voorzag het van fraaie muurschilderingen (1929).

Sleidinge heeft ook een Sanderustuinwijk (+1930), een Sanderuslaan (+1954) en een Sanderuspad (1975).

Het sanderushuis vandaag

Het Sanderushuis is opgetrokken in Vlaamse stijl en werd naar oude Vlaamse mode bemeubeld door de eerste lokaalhouder Ivo Roegiest. De muurschilderingen in het stemmige café, waarvan het buffet geïnspireerd is op dat van het Zwarte Huis te Brugge, werden van 1927 tot 1929 aangebracht door kunstschilder Leo Steel. Achter het café was destijds een ruime zaal met in de fond een breed spreekgestoelte met balustrade.


De feestzaal is later twee keer veranderd. Vooreerst werd het repetitielokaal vooraan gebracht. De huidige feestzaal werd in 1968 gebouwd door de toenmalige eigenaar Jozef Dierick.  Patrick Goethals en Lieve Van De Walle verbouwden en breidden in 1993 het Sanderushuis in uit tot de vorm waarin we het nu kennen. Het complex omvat naast een mooie wandeltuin ook een ruime parking voor de klanten, een dakterras en een driehoekig bijzaaltje.  Ook de keuken werd uitgebreid naar het gelijkvloers van de aangrenzende cinema en aangepast aan de actuele hygiënische regelgeving.

 

info@sanderushuis.be

 

Telefoon

09 357 46 77

GSM

0486 96 70 52 

 

Ons Adres

Sanderushuis

Sleidingedorp 4, 9940 Sleidinge

Oost-Vlaanderen